for danske gæster/besøgende

Velkommen til Haus Peters!

Åbningstider:

 jan./febr. + nov./dec. kun lørdag/søndag: kl. 13 – 17

ellers tirsdag – søndag: kl. 13 – 18

helligdage åbent undtagen langfredag,

juleaften, nytårsaftensdag

fri entré

grupper og rundvisning efter aftale

———————-

I mere end hundrede år var købmandsbutikken Peters midtpunkt i

landsbyen Tetenbüll. Her blev der købt varer til det daglige behov samt levnedsmidler. Samtidig fungerede butikken som socialt mødested.

 I den biedermeierske kolonialvarebutik fra 1820 kann man endnu i dag tydeligt spore atmosfæren fra dengang. Bygningen forestiller ikke kun et vigtigt mindesmærke fra det 18. århundrede, men er et kulturhistorisk vidne, som dokumenterer landsbyens bolig- og arbejdssituation i det begyndende 19. århundrede. Helt indtil 1924 blev købmandsbutikken drevet af familien Peters. Foruden den originale biedermeierske butiksindretning er også køkken samt stue og soveværelse næsten fuldstændig møbleret af indbo fra Gründerzeit-perioden, som stammer fra de tidligere husejere.

Förderverein Haus Peters blev oprettet 1991 og huset blev omdannet til et kulturelt center for Ejdersted og Nordfrisland.

 I dag er det et helt særligt museum med den historiske butik, der stadig fungerer som salgsrum for mange produkter, med et galleri og skiftende udstillinger. Desuden findes der flere samlinger rundt om det historiske landhøkeri samt Ejdersted-fotografier (1904 – 1936) af Theodor Möller, en af Slesvig-Holstens mest betydningsfulde fotografer.

 I gavlstuen befinder sig desuden det enestående “Horst Janssen-værelse” med eksponater af den kendte grafiker fra “Ejderland-mappen” og “Janssenhof”.

 I husets øvrige rum bliver der regelmæssigt præsenteret særudstillinger af nutidskunst og kulturhistorie. Et skiftende kulturprogram afrunder foranstaltningstilbudet.

 Denne historiske købmandsbutik med sin fint restaurerede indretning er vist det ældste på sin oprindelige plads bevarede landhøkeri i Slesvig-Holsten. Siden 2013 kann man her igen købe et udvalg af klassiske kolonialvarer.

 Bondehaven, anlagt som prydhave med blomsterbede og stauder, som indtager en del af det ialt 1100 qm store haveareal, er en særlig attraktion. Som regionaltypisk historisk bondehave afrunder den det kulturelle helhedskoncept Haus Peters også på omverden- og naturdannelses-området.